2017. február 7., kedd

Fékolaj vagy inkább fékfolyadék?

Sokan a féknyomás közvetítésére szolgáló folyadékot tévesen fékolajnak hívják,
pedig az olaj nem felelne meg a fékfolyadék által támasztott követelményeknek.

Valamilyen oknál fogva nálunk az amerikai DOT szabvány terjedt el, ez alapján megkülönböztetünk, DOT3, DOT4, DOT5, és DOT5.1-es fékfolyadékokat.
Régebbi autókban a DOT3-ast használtunk, majd jött a DOT4 ez a legsűrűbben használt, aztán a DOT5, majd a DOT5.1 ami jelenleg a legmodernebb a fékfolyadékok közt.
A különböző DOT számú fékfolyadékokat nem lehet keverni!!!

Verseny célokra speciális verseny fékfolyadékokat fejlesztettek ki, melyek forráspontja lényegesen magasabb az átlagosnál.

Fontos, hogy a gépjármű gyártó által meghatározott fékfolyadékot használjuk gépkocsinkban.

Sokan nem tudják, és tapasztalataink szerint sajnos az autószerelők sem szokták javasolni, pedig a legtöbb gyártó 12 vagy 24 havonta előírja a fékfolyadék cseréjét.

Léteznek fékfolyadék teszterek, de ezeket leginkább autószerelőknek javasoljuk, hogy meg tudják mutatni az autó tulajdonosoknak,hogy  ideje cserélni a fékfolyadékot.

A glikolbázisú fékfolyadékok nedvszívó tulajdonságúak, ezáltal  a levegővel érintkezve, és az idő elteltével egyre nagyobb lesz a víztartalmuk. Ennek hatására a forráspont egyre romlik, és ha egy esetleges tartós fékezés során felforr, gőzbuborékok keletkeznek, majd azt érezzük, hogy nagyon gyenge, vagy egyáltalán nincs fékhatás.
Ráadásul a víz hatására az évek alatt elkezdhetnek rozsdásodni a fék munkahengerek, majd szép lassan beállnak, megszorulnak, aminek hatására folyamatosan fékezi az autót, így idő előtt kell fékbetétet, fékpofát, féktárcsát, esetleg fékdobot cserélni, és nyilván az üzemanyag fogyasztásra sincs jótékony hatással:)


Ezt megelőzendő, javasoljuk a fékfolyadék rendszeres cseréjét, ami ráadásul nem egy egetrengető összeg. Így egyrészt biztonságos fékrendszerünk lesz, másrészt hosszútávon akár üzemanyagot, illetve a cserélendő alkatrészek árát, munkadíjat is megspórolhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése